Madopskrifter



Gazpacho (opskriftnr. 20)

Gazpacho kom oprindelig fra Arabien men blev så som den spises i dag udviklet i Sydspanien og Portugal.
Der er mange varianter med hoved opskriften består af: tomater, brød, agurk, løg, hvidløg, vineddike (vinaigre) og olivenolie. Men denne kan jeg godt lide. Der skal en god hvidvin til f.eks. vare nr. 252 Versátil - 114 kr. (57 kr. v/12 fl.) eller hvis det skal være rødvin vil Qumrán Roble 2010, Ribera del Duero DO - 99 kr. (78 kr. v/12 fl.) (varenr. 73) passe sig dertil.

Ingredienser til 6 personer:
Den nemme:
400g tomat, 100g agurk, 100g grøn peber, 100g bladselleri, 100g brødkrummer, 2-3 spsk tomatpure, 1 fed hvidløg, ½ bundt basilikum, salt&peber, hvidvinseddike(vare nr. 14) chili(gerne røget), evt 2 dl. Tomatjuice, og en kraftig olivenolie (vare nr. 12)

Tilberedning: Den Svære
Ingredienser
• 2-3 skiver afskorpet hvidt landbrød
• ½ kg. modne tomater
• 1 stor agurk
• Rød, gul og grøn peber efter smag
• 2-3 fed hvidløg
• Ca. 1 dl. god olivenolie
• 3 spsk. sherryvinaigre
• salt og peber
Ingredienser til garniture
• 2 tomater
• Rød og grøn peber
• 1 salatløg
• ½ agurk
• Hvidt brød
• Olivenolie
Fremgangsmåde
Skær brødet i mindre stykker og blød det op i vand i ca. 30 min. Flå tomaterne og fjern kernerne. Skræl agurken, flæk den, fjern kernerne og skær den i mindre stykker. Fjern kerner og stilk på pebrene.
Hvis man ønsker en suppe med lidt sødere smag, kan man undlade den grønne peber. Men jeg synes man kommer til at savne den pikante, let bitre smag fra den grønne.
Pil hvidløgene. Kom hele molevitten i blenderen. Tilsæt lidt vand mens der blendes, men suppen må ikke blive alt for tynd. Smag til med salt, peber og sherryvinaigre. Sæt suppen i køleskabet til den skal spises.
Fremgangsmåde: Garniture
Til garnituren flås og udkernes tomaterne, hvorpå de skæres i fine tern. Det samme med pebrene og løget. Brødet skæres ligeledes i små tern og ristes i olivenolie på panden til de er gyldne og sprøde. Server suppen med tilbehøret i små skåle.
Man kan sagtens udvide repertoiret med små stykker serranoskinke, hakkede hårdkogte æg, etc. Lad fantasien og udbudet råde.

Vine som passer til denne ret: Qumrán Roble - Dom Potier Cava Rose